Wednesday, October 12, 2011

GLC: GANGSTERS linked companies?

Excerpts of Bayan Baru MP Dato Seri Zahrain Hashim's speech in Dewan Rakyat yesterday while debating the 2012 Budget - Supply Bill.

Tuan Yang DiPertua,

Kontroversi berkenaan syarikat berkaitan kerajaan atau GLC nampak-nya tidak pernah reda sejak kepimpinan terdahulu.

Jika dahulu sebuah syarikat kecil seperti ECM Libra dibenarkan ‘menelan’ syarikat milik kerajaan Avenue Capital tanpa penjelasan ynag sewajarnya, kini muncul pula beberapa kes yang baru.

Pembelian 30% saham E&O Berhad oleh Sime Darby Berhad untuk satu jumlah yang tidak masuk akal sama-sekali harus di-siasat pihak kerajaan kerana terdapat pelbagai bukti kukuh yang menunjukkan ke-arah jenayah komersial, iaitu ‘insider trading’.

Isu penukaran saham atau penggabungan MAS dan penerbangan tambang murah Air Asia, seperti yang di-utarakan rakan saya YB Wangsa Maju, juga menjadi suatu tanda tanya yang besar.

Saya berpendapat isu ECM Libra dan Avenue Capital masih belum selesai dan harus di-siasat semula bersama Sime Darby – E&O, MAS – AirAsia serta kontroversi yang melibatkan Pengerusi Suruhanjaya Sekuriti Tan Sri Zarinah Anwar serta suaminya Datuk Azizan Abdul Rahman - kerana individu yang sama kelihatan terbabit dalam kontroversi – kontroversi terkini.

Tuan Yang DiPertua,

Sepertimana yang di-cadangkan untuk menjamin penerimaan sepenuhnya dasar transformasi di kalangan penjawat awam, pegawai tertinggi GLC juga harus di-pantau dengan lebih dekat agar kuasa ynag melampau tidak menjurus ke-arah amalan rasuah dan salahguna kuasa.

Pegawai GLC yang terbukti menyeleweng harus di-ambil tindakan yang tegas agar ianya menjadi pengajaran kepada yang lain, manakala yang di-ketahui terlibat dalam kes penyelewengan tetapi kurangan bukti untuk di-sabitkan kesalahan harus di-pindahkan serta-merta ke-jawatan lain.

Baru-baru ini timbul pula ura-ura tentang penyalahgunaan kuasa yang berleluasa serta penyelewengan dalam syarikat GLC telekom Malaysia Berhad.

Mungkin Menteri yang berkenaan boleh menjawab, apakah benar Menara TM di Bangsar serta Menara Celcom di Jalan Semarak (kedua-duanya milik TM) telah di-jual?

Saya harap cerita ini hanya khabar angin sahaja namun berdasarkan tingkahlaku mereka yang menerajui GLC – GLC kita yang lain, saya tidak terkejut langsung dengan khabar ini.

Sekali lagi saya ingin mendesak agar skandal penggabungan ECM Libra dan syarikat GLC Avenur Capital di-siasat semula kerana adalah mustahil untuk mana-mana pihak untuk menguasai sebuah GLC dengan asset tunai melebihi 3 BILLION ringgit tanpa apa-apa bayaran tunai, walaupun 1 ringgit.

Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara pernah menyiasat skandal ECM Libra – Avenue Capital ini namun kesudahan-nya agak terbantut dan isu-isu yang kontroversi masih belum terjawab sehingga hari ini.

Saya mendesak agar Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara membuka kembali fail lama ini bagi mengelak GLC lain daripada menjadi mangsa permainan silap-mata yang serupa.

Janganlah wujud keadaan di-mana penjawat awam bergaji rendah harus patuh kepada segala garis panduan dan tatacara manakala yang menerima imbuhan ratusan ribu ringgit bebas menyeleweng syarikat kerajaan dengan bantuan penyangak dari luar. 


Issues pertaining GLCs is once again in the limelight. Not that the GLCs have transformed inline with the GTP but there seems to be increased participation or rather manipulation by a few individuals with notorious background.


It is rather brave for MP Zahrain to dabble into these serious issues plaguing GLCs and the Government. 


Mysterious deals highlighted in Parliament yesterday casts a bad image of the GLCs and by extension the Government led by PM Najib Razak.


Is PM in the know of these mysteries in our GLCs? 


Zahrain is proposing for the Public Accounts Committee to grab the bull by the horn and investigate some recent deals, in particular those involving Sime Darby and E&O and MAS & Air Asia.


The Securities Commission too has been under the spotlight for quite sometime but maybe that would be settled with latest unconfirmed news that Tan Sri Zainah Anwar may resign soon, voluntarily, to enable her husband to remain active in the corporate world.


Another point to be noted in the parliamentarian's debate was his demand for the Public Accounts Committee to re-visit the controversial ECM Libra - Avenue Capital merger.


Has the PAC under the current leadership mustered sufficient guts to go after the BIG FISH? 


Lets wait and see if GLC still stands for Government linked companies or otherwise. 

No comments: